saratilling.blogg.se

Normalisera maten

Kategori: Allmänt babbel, Komma i form, Kost

Jag vet att ni är många som just nu sitter och planerar er diet som ska börja på måndag. Fast i ärlighetens namn blir det oftast den 2/1. I detta fall tisdag då bakfyllan oftast gör att man blir extra sugen på sött och/eller salt. 

Det ska räknas kalorier, det är en massa förbud,det ska börja tränas 5 dagar i veckan. Vet ni?? Om det inte funkade förra året så lär det inte funka detta heller. 

Sätt inte för höga mål!!!

Jag pratar ofta om att normalisera ätbeteendet. Det behöver inte vara så svårt. Tycker du om att äta ofta? Fine.. Ät 5-6 mål om dagen (det gör jag), men är du en sån där som inte är hungrig på morgonen och gillar att äta mer sällan och i stället större måltider? Gör det då! 

Tänkte komma med en liten lista på hur jag tänker
1) Keep it simple
Gör inte så avancerad mat. Enkel mat kan faktiskt vara god. Omelett, kyckling och rotfrukter i ugn, spagetti och köttfärssås, potatis och kött. Se till att ha en rejäl sallad till också! 
2) Ät när du är hungrig och ät tills du är mätt
Låter enkelt, men är ack så svårt. Ofta är du törstig när du känner hunger så vet du med dig att du ätit ordentligt för 2 timmar sedan är det förmodligen törst du känner. Drick ett stort glas vatten och vänta 10-20 min. Är fu fortfarande hungrig så åt du kanske inte som du skulle måltiden innan och kan behöva komplettera med något. Tex ett ägg eller en frukt. 

(null)
Omelett på 3 ägg och ett paket påläggskinka, morot, paprika, pesto och knäckemacka med smör 

Att äta tills du är lagom mätt är svårt för många. Hur känns det att vara det? Är du osäker och har svårt att avgöra kan du föra en matdagbok under några dagar. Vill du inte räkna på det själv (kan trigga igång ätstört beteende) kan du be tex mig att göra det. Då kan vi tillsammans se hur mycket du egentligen får i dig. Det är kanske för lite?

3) Sluta småäta
Oj, oj, oj vad många kalorier som slinker ner i förbifarten utan att du ens märker det. Lite provsmak på såsen, resterna från barnens mat, några russin och nötter här, någon godisbit där. Det är lätt att äta en chokladkaka utspritt på en dag. 

4) Planera maten
Hur många gånger har du inte stått i köket och lagat en middag och under tiden tryckt två vita mackor med smör för att du är så satans hungrig??? Du tar vad som helst i princip. Här är det bra med planering. Jag gör ofta storkok på söndagar och har alltid en låda i kylen. Även en stor bytts med quinoa, potatis eller ris ståendes. Den tiden du lägge på söndagen tjänar du lätt in i veckan. 

5) Ät samma som resten sv familjen
Det är inte farligt att äta falukorv och makaroner, men det ÄR kalorität mat. Se till att ha mycket grönsaker till och kanske någon extra proteinkälla bredvid (keso, sås på kvarg, ägg). 

Det var Saras lilla lista. Hoppas det kan hjälpa dig lite så att du inte faller tillbaka i dåliga rutiner efter 2-3 veckor.